2026年综合应用创新题典中点八年级英语上册译林版第94页答案
五、阅读下面短文,根据短文内容补全文后表格
In the deserts of North Africa and Saudi Arabia lives the smallest fox with the largest ears. This animal is the fennec fox.
Fennec foxes have ears that are 5 to 6 inches long. That’s big for an animal that weighs less than four pounds. Their ears help shed (去除) body heat. And, as you may have guessed, they also provide great hearing.
It’s also interesting to think about the hair of fennec foxes. Why would a fox that lives in the desert need a thick fur coat? Actually, the desert isn’t always warm. During the nighttime, a desert can be terribly cold! A fennec fox’s fur keeps it warm during those nights. They also have long bushy tails that they use as a blanket. And the hair on their feet protects them from the hot sand in the daytime.
Fennec foxes live in small communities of dens (兽穴). They spend most of the day sleeping in their dens, out of the hot sun. Then, when night comes, they come out in search of food. In addition to (除……之外) their great hearing, fennec foxes also use their great sense of smell and big eyes to track down dinner.
Fennec foxes eat both meat and plants. They like eating birds, eggs, insects, snails, fruit and leaves best. Fennec fox mothers have one to five babies at a time. Sometimes they are in danger. They have to be careful with predators (捕食性动物), such as caracals (a type of wild cat), jackals, eagle owls and hyenas. Humans catch them for their fur and some sell them as pets.
Fennec Foxes
Living areas ◆ 1.
Deserts
of North Africa and Saudi Arabia.
Appearance ◆ They are the 2.
smallest
of all foxes with the largest ears.
◆ Their thick fur 3.
keeps
them warm in the cold night.
◆ The hair on their feet protects them from the heat of the sand during the 4.
daytime
.
Ability ◆ They have very good 5.
hearing
and eyesight with big ears and eyes.
◆ They are also good at tracking down dinner with their great sense of 6.
smell
.
Character ◆ They live in small communities.
◆ They 7.
sleep
in their dens most of the day.
◆ At 8.
night
they become active and come out in search of food.
Food ◆ They eat both meat and plants.
◆ Their 9.
favourite
foods include birds, eggs, insects, snails, fruit and leaves.
10.
Danger
◆ They are hunted by caracals, jackals, eagle owls, hyenas and humans.

答案

【主旨大意】本文主要介绍了耳廓狐的相关情况。
1. Deserts 2. smallest 3. keeps 4. daytime 5. hearing
6. smell 7. sleep 8. night 9. favourite 10. Danger

解析

【分析】本题为信息匹配类阅读理解题,解题思路是先通读全文掌握耳廓狐的相关信息,再针对表格每个空,定位到原文对应段落,找到与表格描述匹配的词汇,注意词汇的词性和形式,确保答案与原文一致。
【解析】1. 由原文第一句“In the deserts of North Africa and Saudi Arabia lives...”可知,填Deserts;2. 由原文“the smallest fox with the largest ears”可知,填smallest;3. 由原文“A fennec fox’s fur keeps it warm during those nights”可知,填keeps;4. 由原文“And the hair on their feet protects them from the hot sand in the daytime”可知,填daytime;5. 由原文“they also provide great hearing”可知,填hearing;6. 由原文“fennec foxes also use their great sense of smell”可知,填smell;7. 由原文“They spend most of the day sleeping in their dens”可知,填sleep;8. 由原文“when night comes, they come out in search of food”可知,填night;9. 由原文“They like eating birds, eggs, insects, snails, fruit and leaves best”可知,填favourite;10. 原文最后一段介绍耳廓狐面临的危险,故填Danger。
【答案】1. Deserts 2. smallest 3. keeps 4. daytime 5. hearing 6. smell 7. sleep 8. night 9. favourite 10. Danger
【知识点】阅读理解(信息定位),词汇运用
【点评】本题考查学生快速提取文章关键信息的能力,需准确对应原文内容,难度适中,适合中等水平学生完成。
【难度系数】0.3