2025年暑假学与练浙江少年儿童出版社八年级合订本第73页答案
▲根据首字母及句意写出单词的正确形式
1. I don't like my friend's haircut the same as m.
2. I have only 200 yuan. This dress is too e for me.
3. What you s do is to ask your friends not to copy your homework.
4. Oh, you are here. I t you were in the library.
5. Everyone went c in the forest except me last weekend.
6. — Excuse me, how long can I k this book? — For two weeks.
7. It rained h this morning. I'm afraid we can't go out this afternoon.
8. In my o, students should do some housework to help their parents.
9. This great cartoon has e many children around the world.
10. Let me i my new friend to you. He is American and he likes Chinese culture.

答案

解:
1. 分析:这里需要一个名词性物主代词,表示“我的(发型)”。
答案:mine。“I don't like my friend's haircut the same as mine.”(我不喜欢我朋友和我一样的发型。)
2. 分析:根据“I have only 200 yuan.”(我只有200元。)可知裙子对我来说太贵了。
答案:expensive。“This dress is too expensive for me.”(这条裙子对我来说太贵了。)
3. 分析:“should”表示“应该”,符合语境。
答案:should。“What you should do is to ask your friends not to copy your homework.”(你应该做的是让你的朋友不要抄你的作业。)
4. 分析:根据“Oh, you are here.”(哦,你在这儿。)可知“认为”这个动作是过去发生的。
答案:thought。“I thought you were in the library.”(我以为你在图书馆。)
5. 分析:“go camping”是固定短语,意为“去露营”。
答案:camping。“Everyone went camping in the forest except me last weekend.”(上周末除了我每个人都去森林里露营了。)
6. 分析:“keep”有“保留,借”的意思,how long 对一段时间提问,动词用延续性动词,“keep”符合。
答案:keep。“how long can I keep this book?”(这本书我可以借多久?)
7. 分析:“rain hard”表示“雨下得大”,“hard”是副词修饰动词“rain”。
答案:hard。“It rained hard this morning.”(今天早上下大雨了。)
8. 分析:“in one's opinion”是固定短语,意为“在某人看来”。
答案:opinion。“In my opinion, students should do some housework to help their parents.”(在我看来,学生应该做一些家务来帮助他们的父母。)
9. 分析:“entertain”有“使娱乐”的意思,这里是现在完成时,“has + 过去分词”,“entertain”的过去分词是“entertained”。
答案:entertained。“This great cartoon has entertained many children around the world.”(这部很棒的卡通片娱乐了全世界很多孩子。)
10. 分析:“introduce...to...”是固定短语,意为“把……介绍给……”,let 后接动词原形。
答案:introduce。“Let me introduce my new friend to you.”(让我把我的新朋友介绍给你。)
▲语法填空
This is Tammela School, a primary school in Finland. The students are having a math class with their robot teacher Elias.
The "teacher" is 1. small, blue machine about 25cm high, Reuters reported. Whenever students have problems, it helps them very patiently(耐心地) and never gets 2. (bore).
"The robot can make students 3. (active) in class than usual. I see Elias as one of the 4. (tool) to get different kinds of practice and activities into the classroom," a teacher told Reuters.
So far the school 5. (introduce) four robot teachers, one of whom is a language teacher that can speak 23 languages and dance to music. "6. is necessary to encourage kids to come up 7. new ways to make use of technology in school life," the head of the school 8. (add) in the interview.
The robot teachers are used 9. (help) improve learning. This doesn't mean that human teachers will lose their jobs. The robots can teach well, 10. they are not able to keep class in order. The school still needs human teachers.

答案

1. a
2. bored
3. more active
4. tools
5. has introduced
6. It
7. with
8. added
9. to help
10. but